Några minuter med...

Mattias Åkesson… Mattias Åkeson, adjunkt på Kultur samhälle mediegestaltning (KSM), som tilldelats litteratur- och distributionsstöd från Statens kulturråd för boken Barnstugan. Barnstugan är ett konstprojekt som utforskar arkitekturen och dess rum och hur vi påverkas när vi vistas i rummen och konstprojektet har bland annat resulterat i en 15 minuter lång film.

Vad innebär det för dig och för projektet?

– Boken får en spridning över landet då den skickas till många bibliotek, vilket så klart är väldigt kul. Det innebär också ett ekonomiskt stöd som täcker en del kostnader i samband med projektet. Sen väljer jag att tolka det som en form av kollegialt erkännande av projektet då boken granskas av en sakkunnig grupp.

Varför ska jag låna Barnstugan när den dyker upp på mitt bibliotek?

– Bra fråga. Och svår att svara på då jag fortfarande har lite dålig distans till boken. Men om man utgår från anledningen till att jag ville göra den, att få in fler perspektiv på det som jag valt att gestalta i projektet – relationen individ kollektiv utifrån två husprojekt – så tycker jag att de texter som skrivits verkligen tar upp intressanta aspekter som också skapar fler frågor.  Och de få där ute som har en hang-up på just kombinationen daghem – Ingmar Bergman, de har fått en dedikerad bok.

Vad har du på gång just nu?

– I januari öppnar en retrospektiv utställning i Oslo med en norsk konstnärsgrupp jag var del av, gutengut. I mars ställer jag ut Barnstugan i Fredrikstad, också Norge. Men jag vill verkligen komma igång med något nytt. Det kommer förmodligen handla om arbetsplatser och pedagogik. En annan undersökning av det kollektiva.

Anna Valentinsson 2015-12-17

Senast uppdaterad: 2015-12-17