CKS-forskare får hederspris för bok om kommuner

Gissur Ó. Erlingsson och Johan Wänström vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet, har tilldelats Kurslitteraturprisets hederspris för läroboken ”Politik och förvaltning i svenska kommuner”.

Priset delas ut årligen av förlaget Studentlitteratur och i motiveringen till utmärkelsen står:

”För en angelägen lärobok som på ett entusiasmerande och lättillgängligt sätt ger studenten grundläggande förståelse för svenska kommuner. Genom ett pedagogiskt upplägg åskådliggör författarna såväl de konstitutionella ramarna för den kommunala verksamheten som hur formella spelregler omsätts till praktisk politik.”

Gissur Ó Erlingsson

- Det känns jätteroligt att uppmärksammas och få pris för att man gjort någonting bra. En universitetslektors vardag går annars till stor del ut på att försvara det man gjort och höra hur man skulle ha gjort istället, så det här känns mycket speciellt, säger Gissur Ó. Erlingsson.

Boken kom ut i våras och kommer i höst att användas i undervisning för första gången. Den vänder sig i första hand till studenter som läser statsvetenskap och författarna har mycket medvetet valt att ta ett lite annorlunda grepp i sättet att skriva.

- Vi har utgått från studentens perspektiv och referensramar. Vi utgår inte från att man har en massa kunskaper med sig. Vi vill ta studenten i handen och på det sättet berätta om hur viktiga kommunerna är och hur de är uppbyggda. Och att det kanske är där de får sitt första jobb när de är klara med studierna, säger Gissur Ó. Erlingsson.

Johan Wänström

- Det känns väldigt kul att få det här priset, särskilt som vi haft som ambition att skriva på ett sätt som är mer lättillgängligt och med exempel som gör det mer lättförståeligt, säger medförfattaren Johan Wänström.

Prissumman är på 50 000 kronor och priset kommer att delas ut i september i Lund.

Anna Valentinsson

2015-08-21