Världar möts i Shanghai

Kinas ekonomi expanderar i rekordfart och påverkar hela samhället. I Skandinavien råder stabilitet. I sommar möts de båda världarna i en utställning i Shanghai där KSM:arna Lise Yuen Kolstad och Per Hüttner medverkar.

Utställningen ”Assured stability” öppnar den 30 maj och pågår juli månad ut. Det är en del av det kulturella utbytesprogrammet ”Inside out” som pågår mellan Sverige, Norge och Kina 2015–2016.

I Shanghai kommer verk visas av KSM-studenten Lise Yuen Kolstad, bland annat installationen ”Wish” i gnistrande koppartoner (se bild överst).  I utställningen visas också verk från ett tidigare KSM-utbyte från 2014 med Libanon,  ”The Volume Project”.  De kinesiska  medverkande konstnärerna är Guo Qingling och Li Xiaofei. Per Hüttner visar  “3 Novels Dissected”.  och är också på plats i Shanghai för att jobba med utställningen.

Hur kommer det sig att ni är deltar i det här projektet?

– Vi har haft ett långt samarbete med Kina över åren. Vi åkte hit med studenter första gången redan 2005 och har sedan dess varit tillbaka många gånger. Vi har till exempel spelat in en långfilm här med ett helsvenskt filmteam och kinesisk regissör och skådespelare. Vi har även jobbat mycket med Li Xiaofei som är curator för utställningen och när han var på stipendium på IASPIS i Stockholm började vi att diskutera idén om att göra denna utställning. Vi kommer dessutom att återkomma i oktober för att göra ett projekt till med några av våra andra studenter,  säger Per Hüttner.

Hur skulle du beskriva projektet "Assured stability"?

– Li Xiaofei har sedan länge arbetat med att dokumentera vardagen på fabriker runt om i världen. Han säger att det i Kina är mycket viktigt för arbetare att ha stadigt jobb och stadig lön. De upprepar ofta detta då han pratar med dem. När han var i Sverige upplevde han att våra liv var väldigt stabila, livet i Skandinavien var så att säga precis det som arbetarna i Kina söker. Så han ville att de båda kulturerna skulle mötas för att undersöka hur dessa liv gestaltar sig och vad som kan komma ut av ett samarbete. Han bjöd in oss att delta och att reflektera över vad stabilitet betyder och hur detta påverkar våra liv.

I utställningen möts det industriellt expanderande Kina med Skandinavien, vad uppstår i mötet?

– Det är en väldigt stor och komplicerad fråga. Det vi märkt hittills är att det finns massa fantasier på båda sidor och det är detta som är intressant med projektet:  att när våra kulturer möts så ser man hur mycket bilden av andra kulturer är skapad. Men i utställningen så blir bilden mycket mer komplex, där möts både reella situationer och fantasier. Det är mycket spännande att se hur dessa bilder lever sida vid sida och ger varandra energi och man ser hur komplex vår värld verkligen är.

Varför är det viktigt med utbyten av det här slaget?

– Jag tror att det är mycket viktigt att man som ung får möta främmande kulturer, inte bara i Europa, USA och Australien, utan även i andra delar av världen som Afrika, Sydamerika och Asien. Jag hade själv lyckan att få åka till Japan när jag gick på universitet och det har format hur jag ser på livet. Genom dessa resor upptäcker man världen, ser att den är stor och man får en öppnare och mer dynamisk inställning till det okända. Men, man får även perspektiv på sin egen kultur och bakgrund.  Jag kan se att de studenter som vi var i Kina med för 10 år sen har ett mycket speciellt förhållande till livet och att de ofta kommer tillbaka till värdet av de projekt som vi utvecklade tillsammans.

Anna Valentinsson

Thu May 28 22:01:00 CEST 2015